fbpx Skip to main content
Blog

Papieren facturen: in de kast of in de Cloud?

By 2019december 16th, 2020No Comments

De Belastingdienst verplicht ondernemers om hun facturen voor minimaal zeven jaar (onroerende zaken tien jaar) beschikbaar te stellen voor controle. Met Blue10 scan je facturen en andere administratiedocumenten, waardoor ze digitaal worden opgeslagen. In onze Cloud worden ze dan twaalf jaar lang bewaard, waardoor je voldoet aan deze verplichting. Maar wat doe je eigenlijk met de papieren facturen en bonnetjes die je hebt gescand?

Weg met stapels papier en overvolle ordners

In principe hoef je papieren facturen niet meer te bewaren als deze eenmaal zijn gescand en online zijn opgeslagen. Je kunt met de Belastingdienst afspreken dat je je volledige administratie digitaal bijhoudt, en al je papieren documenten digitaliseert. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden, die de Belastingdienst heeft opgesteld:

  • Alle gegevens moeten inhoudelijk juist overgezet worden;
  • De nieuwe gegevensdrager moet tijdens de gehele bewaartermijn beschikbaar zijn;
  • De geconverteerde gegevens moeten binnen een redelijke tijd reproduceerbaar en leesbaar gemaakt kunnen worden;
  • Controle van de gegevens moet binnen een redelijke termijn mogelijk zijn.

De voorwaarden die hierboven zijn opgesteld, gelden voor het converteren van papieren documenten naar digitale documenten. Het is hierbij belangrijk dat de originele echtheidskenmerken zichtbaar blijven, zoals kleur, logo en watermerk. Ook de authenticiteit (herkomst), de integriteit (betrouwbaarheid) en de leesbaarheid van de gegevens zijn essentieel. Voor een factuur is het bijvoorbeeld van belang te weten dat het document daadwerkelijk van de aangegeven leverancier afkomstig is en dat de inhoud niet is veranderd.

Zo lang de juist geconverteerde documenten minstens zeven (of tien) jaar beschikbaar zijn voor de Belastingdienst, hoef je je niet langer zorgen te maken over zoekgeraakte facturen en bonnetjes. Alles staat veilig in de Blue10 dienst, en zal daar de komende twaalf jaar blijven. Al je documenten zijn makkelijk terug te vinden in het archief; zo heb je altijd inzicht in je financiële administratie. Meer weten hierover? Kijk op https://www.blue10.com/product/

Digitalisering van administratieprocessen

De Belastingdienst speelt in op de veranderingen in de boekhoudwereld. Steeds meer leveranciers versturen digitale facturen, dus het is gekkenwerk om deze allemaal uit te printen en te bewaren. Dit begrijpt de Belastingdienst ook, waardoor ze bovenstaande voorwaarden voor het converteren van documenten hebben opgesteld. Bovendien is het digitaal bewaren van facturen een duurzame oplossing voor je administratieproces; het bespaart een heleboel papier, moeite én tijd.