fbpx Skip to main content
Blog

Hoe speel jij in op digitalisering?

By 2019november 26th, 2020No Comments

We leven in een tijd waarin de wereld snel verandert en digitaliseert. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat morgen alles anders kan zijn ten opzichte van gisteren. Spannend? Ja, eigenlijk wel. Niemand weet precies welke impact nieuwe technologie heeft op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd neemt de automatiserings-angst toe, de angst dat in de toekomst machines veel banen overnemen. Je kunt hier op twee manieren naar kijken, namelijk als techno-optimist en techno-pessimist.

Duidelijk is dat digitalisering significante veranderingen met zich meebrengt, maar is de angst terecht en hoe speel je het beste in op deze veranderingen? Feit is dat er sprake is van nieuwe mogelijkheden, maar ook van het verdwijnen van banen.* Onze visie: banen verdwijnen, maar werk niet.

Technologie en digitalisering werken niet tegen je, maar met je

Hoe komt het toch dat er zo’n wijdverspreide angst heerst voor nieuwe technologie? Het heeft tot nu toe namelijk alleen maar voor meer banen gezorgd. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de werkgelegenheid in Nederland enorm gestegen met de komst van nieuwe technologieën.* Wat maakt deze vierde revolutie anders? Het verschil zit hem in het soort werk dat machines en software uit handen nemen. Neem bijvoorbeeld factuurverwerking. Repeterend werk, zoals het scannen van facturen en doorsturen naar je collega, is eenvoudig te automatiseren. Dit betekent echter niet dat je je baan kwijtraakt aan een machine; integendeel! Deze slimme technologie zorgt er juist voor dat jij je tijd besteedt aan werkzaamheden die jou uitdagen.

In dit geval maakt digitalisering je baan dus juist makkelijker, en vult het jou als werknemer aan. Het enige wat je hoeft te doen, is de nieuwe technologie naar je hand zetten, in plaats van ervoor wegrennen of passief toekijken hoe het nadert. Hoe? Door te leren!

Technologische ontwikkeling én persoonlijke ontwikkeling

Machines leren ook steeds meer, dus waarom zouden wij dit niet doen? Bekijk het zo. Technologische ontwikkelingen, zoals slimme software, nemen routinematig werk zoals het handmatig verwerken van facturen uit handen. Wat houden wij dan over? Tijd! Tijd om te doen waar we goed in zijn, en om hierin uit te blinken. Maar ook tijd om de vaardigheden aan te leren die nodig zijn om met deze nieuwe technologische ontwikkelingen te werken. Als we de digitalisering ons eigen maken en de overhand nemen, profiteren we van zelflerende machines en software net zo veel als van de stoommachine, elektriciteit en de komst van het internet. Stuk voor stuk zeer ingrijpende veranderingen, die we hebben omarmd en nu niet meer weg kunnen en willen denken uit de samenleving. Je zult dan zien dat slimme software en machines ons werk makkelijker, en onszelf productiever maken. Ben je benieuwd naar Nederlandse softwarebedrijven en hoe zij je kunnen helpen? Doorzoek en vergelijk Nederlandse softwarebedrijven hier.

Digitalisering optimaliseert het factuurverwerkingsproces

Dit geldt ook binnen factuurverwerking. Veel organisaties verwerken facturen nog handmatig, maar automatisering en digitalisering helpen jou juist om dit proces eenvoudiger en efficiënter te maken. Door middel van documentherkenning (OCR) herkent software de belangrijkste gegevens op alle documenten, en hoef jij deze niet meer handmatig in te voeren. Verder is het scannen, printen en rondbrengen van facturen verleden tijd met het digitaliseren van de financiële administratie. Facturen staan op één plek opgeslagen, altijd en overal beschikbaar (mits verbonden met internet), en het rondsturen van facturen voor goedkeuring is ook makkelijker en overzichtelijker door het digitale aspect. Ook binnen de factuurverwerking heeft technologie dus juist een positieve impact. Wil je hier meer over weten? Maak dan kennis met Blue10.

Digitale factuurverwerking met Blue10

Wij bij Blue10 helpen je graag om technologie niet als bedreiging te zien, maar als een uitdaging. Een uitdaging die heel veel kansen en mogelijkheden biedt, zowel zakelijk als privé. Digitale factuurverwerking zorgt ervoor dat jij je tijd besteedt aan hetgeen waaraan je het ook daadwerkelijk wil besteden. Meer weten over hoe digitale factuurverwerking jou en je organisatie kostbare tijd bespaart? Bekijk de korte video of lees hoe Blue10 jou helpt op onze homepage.

 

*Bron: https://www.financieelgezondewerknemers.nl/.uc/f375f3e1f0102e2c503003823a001d13c0b00e91fab0100/SER%20mens-technologie-publieksversie.pdf