Skip to main content
Blog

De 5 voordelen van werken in de cloud

By 2020september 2nd, 2022No Comments

De cloud is een verzamelnaam voor ICT-diensten die niet lokaal draaien, maar online. Steeds meer applicaties die nu nog on-premise (lokaal) draaien, worden verplaatst naar een online omgeving, in de cloud. Ondanks deze groei zien we nog steeds dat organisaties hun twijfels houden bij het overstappen naar de cloud. In deze blog zetten we alle voordelen op een rij.

Onderhoud en updates

Bij gebruik van een clouddienst hoef je niet om de zoveel jaar te investeren in de vernieuwing van hardware en software. Het onderhoud en eventuele updates neemt de cloudleverancier namelijk volledig uit handen. Hierdoor ben je een stuk flexibeler en speel je beter in op de veranderende vragen en wensen vanuit de organisatie. Je beschikt altijd over de laatste software en hebt dus geen zorgen over onderhoud, beheer en security.

Kosten makkelijker te beheren

De kosten zijn voor veel organisaties een belangrijke afwegingsfactor. Het voordeel van de cloud is dat de kosten transparant zijn. Bij de meeste cloudleveranciers zijn de kosten gebaseerd op een maandabonnement, waarbij je alleen betaalt voor de capaciteit die daadwerkelijk gebruikt wordt. Dit betekent dat er niet in één keer een grote investering nodig is voor dure hardware en dat investeringskosten verschuiven naar operationele kosten. Daarnaast heb je geen onvoorziene kosten voor bijvoorbeeld het tussentijds vervangen van een server of onderhoud van de hardware. Deze kosten liggen namelijk allemaal bij de cloudleverancier. Dit maakt de kosten van de cloud voorspelbaar en makkelijk te beheren.

Toegang en flexibiliteit

De cloud biedt veel flexibiliteit in het plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Als je met een clouddienst werkt, heb je altijd en overal toegang (mits er een internetverbinding is). Hierdoor versoepelt de cloud de samenwerking tussen collega’s, omdat je bestanden direct bewerkt en deelt. Organisaties waarbij veel medewerkers op verschillende locaties werken, zijn dus gebaat bij werken in de cloud.

Beveiliging

Doordat clouddiensten alleen via internet te benaderen zijn, brengt dit natuurlijk veiligheidsrisico’s met zicht mee. Echter, de cloudservers draaien in een beveiligd datacenter waar hackers niet snel binnendringen. Datacenters hebben namelijk veel kennis en middelen beschikbaar om maximaal in veiligheid te investeren. Denk hierbij aan beveiliging op centraal niveau, logging-systemen en security diensten, zoals een managed en hosted firewall. Je kan er dus op vertrouwen dat cloud software goed beschermd is.

Schaalbaarheid

Het gebruik van de cloud biedt daarnaast ruimte voor schaalbaarheid. Je schaalt gemakkelijk op of af als daar behoefte aan is. Piekmomenten vang je snel op en de extra servicecapaciteit kan net zo eenvoudig weer worden uitgezet. Met als resultaat dat performance geen vraagstuk meer is en groeien geen probleem is.

Samengevat blijken de twijfels die bestaan over de cloud grotendeels ongegrond. Als je met cloud software gaat werken investeer je in beschikbaarheid en zekerheid en hoef je je geen zorgen meer te maken over updates, onderhoud en schaalbaarheid. Klinkt goed, toch?

Ook Blue10 is cloud software. Ben jij benieuwd naar factuurverwerking in de cloud? Bekijk de video voor meer informatie of neem contact met ons op!

Factuurverwerking in de cloud